analize de calciu in sange

Analizele de calciu in sange verifica nivelul calciului din corp cu exceptia celui care este stocat in oase. Inainte de orice trebuie sa stim ca aceasta substanta, calciul, este cea mai comuna minerala din corp, dar si una dintre cele mai importante. Corpul are nevoie de el pentru formarea si fixarea oaselor si dintilor, ajuta buna functionare a nervilor, face muschii mai puternici, ajuta la eliminarea cheagurilor de sange si la buna functionare a inimii.

Statistic, aproape intreaga cantitate de calciu din corp este stocata in oase. Astfel, corpul va avea tot timpul o rezerva insemnata: nivelul de calciu din sange este controlat cu atentie de catre organism. Cand nivelul este scazut (hipocalcemie), oasele elibereaza calciu pentru a restabili situatia normala. Cand nivelul calciului in sange este marit (hipercalcemie), cantitatea supimentara de calciu este stocata in oase sau este eliminata natural. Cantitatea de calciu din sange depinde de cantitatea de:

 • calciu pe care o asimilezi din alimente
 • calciu si vitamina D ce este absorbita de intestine
 • fosfatul din organism
 • anumiti hormoni, inclusiv hormonul paratiroidian, calcitonina (hormonul ce impiedica aparitia schimbarilor bruste in concentratiile serice de calciu si pierderile excesive ale acestuia) si estrogenul din organism

Vitamina D impreuna cu acesti hormoni ajuta la controlul nivelului de calciu din organism. De asemenea controleaza si cantitatea de calciu pe care o asimilam din alimente, dar si pe care o eliminam prin urina.

 Nivelul de fosfat din sange este strans legat de nivelul de calciu, acestea lucrand in opozitie: atunci cand cantitatea de calciu creste, cantitatea de fosfat scade si invers.

Este foarte important sa obtinem cantitatea de calciu din alimentele pe care le consumam deoarece organismul pierde calciu zilnic. O alimentatie bogata in calciu include produse lactate (lapte, branzeturi), oua, peste, legume verzi si fructe. Cei mai multi dintre noi nu prezentam simptome in cazul unui nivel de calciu scazut sau ridicat, fiind nevoie de un nivel foarte scazut sau foarte ridicat de calciu pentru a prezenta simptome.

De ce trebuie sa ne facem analizele de calciu in sange?

 • pentru a verifica daca avem afectiuni ale glandei paratiroidiene sau ale rinichilor, anumite tipuri de cancer sau afectiuni ale oaselor, precum si inflamatii ale pancreasului (pancreatita)
 • pentru a afla un potential motiv al unui rezultat nesatisfacator al electrocardiogramei (EKG)
 • dupa transplantul de rinichi
 • pentru a verifica daca simptomele prezentate sunt cauza unui nivel foarte scazut de calciu in sange; astfel de simptome pot include: crampe musculare, spasme, furnicaturi si amorteli in zona degetelor si a gurii
 • pentru a verifica daca simptomele prezentate intr-o anumita situatie medicala sunt cauza unui nivel foarte ridicat de calciu in sange; atfel de simptome pot include: slabiciune, lipsa de energie, lipsa poftei de mancare, stari de greata si voma, constipatie, urinare frecventa, durere de burta sau de oase
 • ca parte dintr-un set de analize de rutina

Analizele de calciu in sange nu sunt facut pentru a indica lipsa de calciu din dieta sau pentru a vedea lipsa calciului din oase (osteoporoza). Organismul poate avea un nivel normal de calciu chiar daca dieta pe care o urmam nu ne aduce suficient din aportul de calciu necesar. Alte teste, intre care si osteodensitometria, vor verifica nivelul de calciu din oase.

Cum ne pregatim pentru analizele de calciu in sange?

Cu 8 pana la 12 ore inainte de efectuarea analizelor de calciu in sange nu trebuie administrate suplimente de calciu. Medicul dumneavoastra va va spune daca este bine sa nu mancati sau sa nu beti inainte de efectuarea analizelor.

Cum interpretam rezultatele?

Analizele de calciu in sange verifica nivelul de calciu din organism ce nu este stocat in oase.

Calciu in sange – valori normale

Valorile normale de mai jos sunt sunt aproximative, acestea variind in functie de laboratorul unde analizele sunt recoltate, fiecare laborator avand propriile valori de referinta. Medicul va analiza aceste valori in functie de starea dvs de sanatate, dar si de alti factori. Din acest motiv exista posibilitatea ca, desi rezultatul testului sa fie in afara valorilor listate mai jos, aceasta valoare sa fie totusi una normala.

Calciu seric total

Adulti 8.8-10.4 miligrame per decilitru (mg/dL) sau 2.2-2.6 milimoli per litru (mmol/L)
Copii 6.7-10.7 miligrame per decilitru (mg/dL) sau 1.9-2.75 milimoli per litru (mmol/L)

Nivelul normal de calciu din sange este mai scazut la persoanele in varsta si este mai ridicat la copii deoarece oasele lor cresc mai repede.

Analizele de calciu ionic seric arata cantitatea de calciu care nu este atasat la proteina din sange, nivelul acestuia nefiind afectat de cantitatea de proteine.

Calciu ionic seric

Adulti 4.65-5.28 miligrame per decilitru (mg/dL) sau 1.16-1.32 milimoli per litru (mmol/L)
Copii 4.80-5.52 miligrame per decilitru (mg/dL) sau 1.20-1.38 milimoli per litru (mmol/L)

Calciu in sange – valori ridicate

Nivelul ridicat de calciu poate avea urmatoarele cauze:

 • hiperparatiroidism (boala in care hormonii paratiroidieni sunt secretati in exces de una sau mai multe din cele patru glande paratiroide ale organismului)
 • cancer, inclusiv cancerul osos
 • tuberculoza
 • repaus la pat o perioada mai lunga de timp in urma ruperii unui os
 • boala Paget (osteita deformanta) afecteaza circa 3-4% din populatie; este o boala asimptomatica, incidenta ei creste cu varsta si afecteaza in special barbatii

Calciu in sange – valori scazute

Nivelul scazut de calciu poate avea urmatoarele cauze:

 • nivelul scazut de albumina (hipoalbuminemie)
 • hipoparatiroidism
 • nivel ridicat de fosfat in sange, ceea ce poate duce la insuficienta renala si la utilizarea laxativelor
 • malnutritie cauzata de afectiuni precum boala celiaca ( intoleranta la gluten), pancreatita sau alcoolism
 • osteomalacie (demineralizarea corticalei osoase mature si/sau a tesutului osos spongios)
 • rahitism

Ce anume afecteaza rezultatele testului de sange?

Printre motivele pentru care nu vei putea sa iti faci analizele de calciu in sange sau pentru care rezultatele analizelor de calciu in sange nu vor fi concludente se numara:

 • administrarea de suplimente de calciu sau vitamina D, inclusiv consumul de lapte
 • administrarea de medicamente diuretice
 • dializa
 • transfuzii de sange

In aceste situatii rezultatele analizelor nu sunt concludente.

Analizele de calciu in sange – ce trebuie luat in calcul

 • un singur test de sange poate sa nu fie suficient pentru a vedea o valoare anormala de calciu
 • nivelul scazut de calciu poate fi si cauza unui nivel scazut de proteine (albumina) in sange deoarece jumatate din cantitatea de calciu in sange este atasata albuminei si din acest motiv sunt necesare si analizele de calciu ionic
 • alte analize recomandate pentru a depista un nivel anormal de calciu in sange sunt: hormonul paratiroidian (PTH), clor seric, fosfataza acida, fosfataza alcalina si vitamina D.
 • nivelul de calciu poate fi verificat si in urina (calciu in urina)

Pentru orice alte intrebari, specialistii IDS-Laboratories va stau la dispozitie. Puteti sa ne scrieti sau sa va programati pentru analizele de calciu in sange accesand pagina noastra de contactIn plus, IDS-Laboratories va sta la dispozitie cu o gama larga de alte analize medicale de laborator pentru care garantam diagnostice de certitudine si eliberarea rezultatelor intr-un interval de timp optim.

Sursa: WebMD

2015 © Copyright - IDS Laboratories

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.