Analizele de fier depisteaza anemia

Ce este fierul din organismul uman?

Fierul este o substanta minerala necesara hemoglobinei, proteina din celulele rosii responsabila cu transportul oxigenului si a dioxidului de carbon. Totodata, fierul este un factor important pentru energie, muscultura si pentru functionarea organelor in parametrii normali. Aproximativ 70% din fierul din sange este utilizat de hemoglobina iar restul este utilizat de alte proteine (transferina in sange sau feritina in maduva osoasa) ori este stocat in alte tesuturi ale corpului. Cand celulele rosii mor, fierul este eliberat si transportat de transferina la maduva osoasa si la alte organe cum ar fi ficatul si splina. In maduva osoasa, fierul este stocat si utilizat in producerea de noi celule rosii.

Sursele de fier pentru organismul uman

 Organismul uman isi extrage necesarul de fier din alimente: ficat si alte tipuri de carne, oua, peste si legumele cu frunze verzi. Corpul are nevoie de mai mult fier in perioada de crestere (in adolescenta, de exemplu), in perioada sarcinii, alaptarii, dar si atunci cand nivelul de fier din corp este foarte scazut ca urmare a unei sangerari abundente.

Barbatii adulti asimileaza suficient fier din alimentatie, ei avand rezerve suficiente pentru cativa ani, motiv pentru care barbatii foarte rar dezvolta o deficienta de fier specifica. Spre deosebire de acestia, femeile pierd cantitati mari de fier in urma menstruatiei, fiind astfel mult mai predispuse la deficienta specifica si sunt nevoite sa ia adesea suplimente in acest sens. Deficientele de fier la barbati si la femeile aflate la menopauza sunt cauzate de sangerarile anormale, de cele mai multe ori in tractul gastrointestinal, de ulcerul stomacal (o leziune fara tendinta de cicatrizare ce apare pe suprafata mucoasei digestive a stomacului sau a duodenului, fiind provocata de sucurile gastrice acide) sau de cancerul de colon.

Analizele de fier verifica:

 • cantitatea de fier condusa de transferina in sange (fier seric)
 • capacitatea totala de legare a fierului (CTLF)
 • coeficientul de saturatie al transferinei

De ce sunt recomandate analizele de fier?

Analizele de fier verifica nivelul de fier din sange si cum acesta este metabolizat in corp. De aceea, analizele sunt recomandate:

 • pentru a verifica deficientele de fier (anemia)
 • pentru a verifica existenta hemocromatozei (cea mai frecventa boala ereditara in Europa ce afecteaza una din 200-300 persoane; aceasta se manifesta prin o supraincarcare cu fier a organismului, cu preponderenta in piele, ficat, pancreas si alte tesuturi)
 • pentru a verifica starea de nutritie
 • pentru a verifica daca tratamentul cu fier si cel alimentar dau rezultate

Cum ne pregatim pentru analizele de fier?

Nu se recomanda ingerarea unor suplimente de fier cu 12 ore inainte de recoltarea sangelui pentru analize. Deoarece nivelul de fier se schimba in decursul zilei, este recomandat ca recoltarea sa se faca dimineata, atunci cand nivelul acestuia este cel mai ridicat.

Ce afecteaza rezultatele testului de sange?

Printre motivele pentru care nu vei putea sa iti faci analizele de fier sau pentru care rezultatele analizelor de fier nu vor fi concludente se numara:

 • administrarea de medicamente precum cloramfenicol, anticonceptionale, corticotropina, estrogen, aspirina, suplimente de fier
 • administrarea unor remedii naturiste (sunatoare)
 • administrarea de vitamina B12 cu 48 ore inainte de efectuarea testului de sange
 • somnul insuficient
 • stresul
 • transfuziile de sange ce au avut loc in ultimele patru luni

Cum se interpreteaza rezultatele analizei de fier?

Analizele de fier verifica nivelul de fier din sange si cum acesta este metabolizat in corp.

Fier valori normale

Valorile normale de mai jos sunt sunt aproximative, acestea variind in functie de laboratorul unde analizele sunt recoltate, fiecare laborator avand propriile valori de referinta. Medicul va analiza aceste valori in functie de starea ta de sanatate, dar si de alti factori. Din acest motiv exista posibilitatea ca, desi rezultatul testului sa fie in afara valorilor listate mai jos, aceasta valoare sa fie totusi una normala.

FIER SERIC (SIDEREMIE)
Barbati 70-175 micrograme per decilitru (mcg/dL) sau 12.5-31.3 micromoli per litru (mcmol/L)
Femei 50-150 mcg/dL or 8.9-26.8 mcmol/L
Copii 50-120 mcg/dL or 9.0-21.5 mcmol/L
CAPACITATEA TOTALA DE LEGARE A FIERULUI (CTLF)
Barbati/ femei 250-450 mcg/dL or 45-76 mcmol/L
COEFICIENTUL DE SATURATIE AL TRANSFERINEI
Barbati 10%-50%
Femei 15%-50%

 

Fier valori mari si valori mici – afectiuni asociate cu deficitul sau surplusul de fier din organism

Valorile fierului seric (sideremie), capacitatii totale de legare a fierului (CTLF) si coeficientului de saturatie a transferinei sunt utilizate pentru a vedea daca nivelul scazut al fierului este cauza unei anemii sau a altor probleme de sanatate. De asemenea, aceste valori sunt utilizate si pentru a vedea daca valorile marite ale fierului sunt cauza unei hemocromatoze sau a altor afectiuni. Alte cauze si afectiuni care pot afecta valorile normale ale fierului sunt:

 • anemia hemolitica, o afectiune care presupune distrugerea celulelor rosii ale sangelui (eritrocitele), mai repede decat ar putea sa le produca maduva osoasa. In aceste cazuri valorile fierului sunt de cele mai multe ori normale.
 • talasmie, o afectiune ereditara foarte raspandita in regiunea Marii Mediteraneene, in Orientul Apropiat, Africa Subsahariana, India, sud-estul Asiei si China. Aceasta se caracterizeaza prin miscorarea dimensiunii globulelor rosii (microcitoza) si, adesea, printr-o anemie usoara. Si in aceste cazuri valoarea fierului este indeosebi normala, insa nivelul feritinei poate fi crescut in cazul persoanelor care au avut numeroase transfuzii de sange.
 • ciroza, o afectiune cronica a ficatului caracterizata de o diminuare progresiva a masei lui functionale.
 • saturnism sau intoxicatie cronica cu plumb cauzata de expunerea indelungata (luni sau ani) in zone contaminate chiar si cu mici cantitati de plumb.
 • anemie feripriva, afectiune ce apare atunci cand nivelul de fier este scazut, acest lucru afectand productia de globule rosii (hemoglobina). In aceste cazuri nivelul de fier este scazut, coeficientul de saturatie al transferinei este ridicat, iar nivelul feritinei este scazut de asemenea.
 • artrita reumatoida, o boala frecventa a articulatiilor; femeile sunt de doua ori mai afectate de artrita reumatoida decat barbatii, acestea fiind mai predispuse in a pierde cantitati mai mari de fier.
 • administrarea in exces a suplimentelor de fier
 • sangerarea
 • blocajul renal
 • infectii severe

Analizele de fier – ce trebuie luat in calcul

 • suplimentele de fier luate pentru a preveni oboseala pot ascunde o problema a fierului in organism; este bine sa vorbesti cu medicul tau inainte de a lua suplimente de fier
 • nivelul de fier din organism se schimba in decursul unei zile; de aceea este recomandat ca recoltarea probelor pentru analizele de fier sa se faca dimineata, atunci cand nivelul fierului este cel mai ridicat
 • rezultatele analizelor de fier sunt verificate impreuna cu rezultatul hemoleucogramei complete, feritinei si transferinei; analiza feritinei este adesea mai concludenta decat analiza fierului in depistarea deficientelor de fier din organism; se recomanda efectuarea ambelor teste in acelasi timp
 • cand este depistata anemia feripriva, sursa acesteia trebuie gasita si tratata; deficienta de fier poate fi cauzata de sangerari abundente in timpul menstruatiei, sarcina, fier insuficient in dieta, sangerari in tractul intestinal (ulcer, polipi colonici, cancer de colon, hemoroizi sau alte afectiuni). In cazuri rare, o cantitate mare de fier se pierde prin piele (psoriazis) sau prin urina. Anemia feripriva se trateaza usor prin administrarea de suplimente de fier, insa cheia este identificarea si combaterea cauzei care duce la pierderea fierului
 • hemocromatoza se trateaza cu medicamente ce au rolul de a ajuta organismul sa elimine excesul de fier; flebotomia (incizie a unei vene) se poate utiliza pentru eliminarea excesului de fier din organism

Pentru orice alte informatii privind analizele de fier si modul lor de interpretare, ne puteti scrie folosind formularul de contact de aici. De asemenea, tot aici va puteti programa la oricare dintre laboratoarele IDS-Laboratories pentru a va face analizele de fier, analize ce vor contribui la obtinerea unui diagnostic de certitudine.

Pentru orice alt tip de analize medicale de laborator, verificati lista completa de analize a IDS-Laboratories.

Sursa: WebMd

2015 © Copyright - IDS Laboratories

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.