Boala Lyme (Borelioza)

Boala Lyme (Borelioza)

In timpul sezonului cald creste pericolul intepaturii de capusa, prin care se poate transmite boala Lyme. Infectia survine cel mai frecvent in intervalul mai-noiembrie, cu un varf in lunile iunie-iulie.

Boala Lyme (borelioza) este o boala infectioasa cu manifestari multisistemice (cutanate, articulare, neurologice, cardiace) produsa de bacteria / spirocheta Borrelia burgdorferi.

Capusele sunt intalnite, de obicei, in zonele cu verdeata multa, pomi, iarba inalta, unde se ascund, identifica eventualele gazde pe care se catara si apoi se ataseaza pentru a se hrani. Ele paraziteaza atat oamenii, cat si animalele domestice (caini, pisici, cai, bovine).

Desi cainii si pisicile se pot imbolnavi, acestea nu transmit boala direct stapanilor lor, dar pot aduce in locuinta capuse infectate.

Transmiterea Borreliei burgdorferi la animale si la om se realizeaza doar prin muscatura de capuse infectate – capusele din specia Ixodes, aflate in diferite stadii de viata (nimfa, larva sau forma adulta). Dimensiunea unei nimfe este foarte mica (1-2 mm), fiind greu de vizualizat, dar pe masura ce se hraneste cu sange, dimensiunile sale cresc considerabil. Cu cat o capusa sta mai mult atasata de piele si se hraneste mai mult (48-72 ore), cu atat creste riscul infectiei la om. Doar 1-3% din totalul muscaturilor de capusa sunt urmate de aparitia bolii Lyme.

De cand a fost descrisa prima oara ca entitate distincta, in 1975, la un grup de copii din localitatea Lyme (Connecticut, SUA), incidenta bolii a crescut foarte mult pe fondul dezvoltarii economice si cresterii populatiei, cu ocuparea progresiva a zonelor suburbane, in vecinatatea padurilor.

Cel mai bun mijloc de protectie impotriva capuselor este preventia. Pentru oameni se recomanda ca atunci cand se deplaseaza in zonele de risc ca poarte pantaloni lungi, camasa cu maneca lunga, pantofi. Pentru animalele de companie preventia poate fi realizata prin folosirea produselor speciale antiparazitare.

La persoanele infectate boala poate evolua in 3 stadii:

  1. Manifestarile clinice ale primei faze – boala localizata precoce – apar in prima luna de la muscatura capusei infectate (in medie 7-10 zile). Eritemul migrator – semnul patognomonic – este prezent in pana la 90% din cazuri. Este o zona eritematoasa, cu aspect uniform sau „in tinta”, cu localizare in axila, in zona inghinala sau in spatiul popliteu. Pentru a avea valoare diagnostica, leziunea trebuie sa aiba cel putin 5 cm diametru. Pacientul mai poate prezenta dureri articulare, musculare, cefalee sau stare de oboseala.
  2. Daca boala nu este diagnosticata si tratata, intr-un interval de pana la 10 luni, se trece in cea de-a doua faza a bolii – boala diseminata precoce – cu dureri articulare, manifestari neurologice (neuropatie craniana, meningita, encefalita, mielita), cardiace, oftalmologice, renale sau hepatice.
  3. Cea de-a treia faza a bolii – tardiva (persistenta) – se poate instala in cateva luni sau ani si are manifestari musculoscheletale, neurologice, cutanate, care s-au cronicizat.Diagnosticul bolii Lyme este bazat pe tabloul clinic, contextul epidemiologic (muscatura de capusa, zona endemica) si rezultatele examenelor de laborator.

La IDS Laboratories este efectuata determinarea anticorpilor anti Borrelia IgM si IgG prin metoda imunoenzimatica (EIA). Sunt primele teste care trebuie efectuate in caz de suspiciune clinica de boala Lyme. Nu se recomanda efectuarea acestor teste la pacienti asimptomatici. In fazele precoce de boala pot apare rezultate fals-negative, dar pot fi inregistrate si rezultate fals pozitive in infectiile cu alte spirochete, infectii cu Parvovirusul B19, virusul Epstein-Barr, LES. De aceea, un rezultat pozitiv sau echivoc la testul imunoenzimatic, trebuie sa fie urmat intotdeauna de testul Immunoblot (Western blot) care, de asemenea, se efectueaza in laboratoarele IDS.

Acest test determina raspunsul imun de tip IgM si IgG fata de un numar mare de antigene Borrelia recombinante si purificate. Un rezultat pozitiv la Western blot indica necesitatea initierii tratamentului specific, la un pacient cu tablou clinic sugestiv pentru boala Lyme.

In cazul unui test Western blot negativ, dar cu o inalta suspiciune clinica si cu rezultat pozitiv la EIA se recomanda repetarea testului Western blot dupa 2-4 saptamani.

Pana la sfarsitul lunii august, la IDS Laboratories puteti efectua analizele pentru determinarea anticorpilor anti Borrelia IgM si IgG (necesare in cazul unei suspiciuni clinice de boala Lyme) la un pret special.  Detalii aici.

Foto: Dreamstime

2015 © Copyright - IDS Laboratories

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.