Sucuri de fructe si legume

Nutritia intr-un pahar de suc

Sucurile de fructe și legume sunt una dintre cele mai sănătoase şi revigorante substanţe pe care le putem consuma. Ele sunt pline de antioxidanți care ajută în lupta împotriva bolilor cum ar fi cancerul, obezitatea, diabetul și afecținuilor cardiace. Este adevărat că organismul poate obține aceste substanțe benefice și din fructele și legumele consumate întregi, dar sucurile proaspete sunt mai ușor de digerat și de asimilat. Un pahar de suc poate fi echivalentul a unei porţii din cele 5 porţii de fructe şi legume pe care ar trebui să le consumăm zilnic.

Chiar și așa, există sucuri benefice sănătății prin ingredientele pe care le conțin și sucuri nocive, care nu sunt altceva decât lichide care furnizează zaharuri în exces și aproape deloc nutrienți esențiali.

Fiți atenți ce sucuri cumpărați!

Când cumpărați un suc, fiți atenți: multe așa-numite sucuri naturale conțin foarte puțin suc de fructe sau legume propriu-zis, în schimb au un conținut foarte ridicat de zahăr. Așadar, citiți cu atenție eticheta: cea mai bună alegere sunt sucurile 100% naturale – nu sucurile cu aromă de fructe preparate din apă și îndulcitori artificiali, de exemplu.

Chiar și atunci când consumăm sucuri 100% naturale, trebuie avut în vedere faptul că sucurilor le lipsesc fibrele conținute de fructele sau legumele întregi. Este adevărat totuși că sucul de fructe și legume este hrănitor și delicios deoarece conține o serie întreagă de vitamine, minerale, antioxidanți și fitochimicale.

Din păcate, chiar și sucurile naturale sunt bogate în zaharuri simple. Mai exact, dacă nu le consumați împreună cu alte alimente, ele pot ridica nivelul de zahăr din sânge și vă pot lăsa senzatia de foame atunci când nivelul de zahăr scade din nou. Acesta este unul dintre motivele pentru care diabeticii folosesc de multe ori sucul de portocale ca un remediu rapid pentru reglarea zahărului din sânge.

Din păcate, din cauza fructozei, sucurile de fructe îngrașă. Conținutul caloric al unui pahar de suc de fructe variază de la 100 de calorii (sucul de portocale, grapefruit, mere) până la 170 de calorii (struguri și prune).

Specialiștii în nutriție au întocmit un top al celor mai sănătoase sucuri, marele câștigător fiind sucul de portocale, urmat de sucul de grapefruit. În partea de jos a topului se găsesc sucul de mere și struguri care totuși conțin și ele substanțe nutritive.

Regula culorilor

Sucurile cele mai colorate sunt, în general, cele mai bogate în antioxidanti și fitochimicale. De exemplu, sucul de grapefruit roz conține antioxidanți ca licopen și beta-caroten, care nu se găsesc în sucul de grapefruit normal. Sucul de roșii sau mixt de legume sunt și ele pline de substanțe nutritive.

Cele mai multe sucuri de legume conțin doar 50-60 de calorii/pahar, sunt bogate în fibre și pot constitui chiar o gustare satisfăcătoare. Singurul inconvenient este conținutul mai mare de sodiu.Este indicat să alegeți așadar soiurile cu un conținut scăzut de sodiu .

Alte beneficii ale sucurilor naturale

Unele sucuri au și beneficii terapeutice dincolo de valoarea lor nutritivă. Constipația, de exemplu, poate fi tratată cu succes prin consumul zilnic de suc de prune, întrucât aceste fructe conțin multe fibre și un laxativ natural, numit sorbitol. În plus, sucul de prune furnizează și antioxidanți, fier și potasiu. Substanțele conținute de afine s-au dovedit a fi utile în prevenirea afecținilor vezicii urinare și infecțiilor tractului urinar.

În prezent, producătorii de produse alimentare adaugă vitamine, minerale și alte ingrediente pentru ne determina să le cumpărăm produsele. Vitamina C este un aditiv popular, și pentru cei mai mulți dintre noi, o doză adăugată este benefică, mai ales în timpul sezonului rece sau când suntem răciți.

Protecţia împotriva bolilor pare a fi o iluzie atunci când ne raportăm la sucurile de pe raftul magazinelor ce pot fi stocate mult timp. Consumați așadar fie sucuri proaspăt stoarse, fie sucuri din comerț 100% naturale și rezultatele nu vor întârzia să apară!

 

Sursa text: WebMD
Foto: Freepik.com

 

2015 © Copyright - IDS Laboratories

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.