Părul - Cele mai frecvente probleme

Părul este unul dintre atributele noastre corporale cele mai vizibile. Indiferent că este lung și ondulat, scurt și drept, creț și rebel, neted și strălucitor și indiferent de culoare, părul este sensibil la factorii externi și reprezintă un adevărat barometru al stării noastre de sănătate. Din păcate, fiecare dinte noi se confruntă la un moment dat cu o problemă a părului, de la căderea părului, la păr gras.

Părul alb

Pentru unii oameni părul alb înseamnă distincție, iar pentru alții înseamnă înaintarea în vârstă. Se pare că responsabil de culoarea părului este un pigment numit melanină, care este produs de celulele melanocite în foliculii de păr. Cercetătorii au descoperit că melanocitele se degradează odată cu trecerea timpului și nu mai pot produce melanină. Fără melanină, părul lipsit de pigment se albește.

Albirea părului apare la unele persoane foarte de timpuriu, chiar și în jurul vârstei de 20 de ani. Aceste lucru este genetic, așa că, dacă mama sau tatăl dumneavoastră a albit mai devreme, este posibil ca același lucru să se întâmple și cu dumneavoastră. În prezent, albirea părului nu mai prezintă o problemă deosebită. Puteți să vă acoperiți firele albe cu una dintre numeroasele vopselele de păr disponibile pe piață.

Căderea părului

Căderea părului este un fenomen natural considerat normal în condițiile în care firele de păr se regenerează, însa poate deveni o problemă cosmetică, atunci când firele pierdute nu sunt înlocuite de altele noi. De la stresul cronic și până la o alimentație dezechilibrată, există numeroase cauze ale căderii părului. Pierderea a circa 100 de fire de păr în 24 de ore se petrece în mod normal, însă apariția subțierii firelor de păr și vizibilitatea crescută a scalpului anunță o problemă în procesul natural de creștere și regenerare. Când podoaba capilară se rarește pe fondul unei afecțiuni, așa cum este cazul alopeciei, căderea părului poate fi permanentă.

Căderea părului se face treptat, odată cu înaintarea în vârstă, iar procesul de chelire este caracteristic în special bărbaţilor. Aici, căderea părului este genetic prestabilită și este responsabil este hormonul masculin, testosteron. Se formează un păr tot mai uşor şi mai subţire, până când acesta cade în totalitate. Procesul de cădere a părului se deosebeşte la femei şi la bărbaţi. Dacă la femei căderea părului este constantă şi pe întreaga suprafaţă a capului, la bărbaţi părul cade numai în anumite zone.

Factorii care pot influența creșterea și pot determina pierderea părului sunt:

 • Medicamente, cum ar fi antidepresivele, retinoizi, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), anticoagulante, pilulele anticoncepționale și alte tratamente hormonale, medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale, chimioterapia și radiațiile
 • Infecții grave
 • Intervenții chirurgicale majore
 • Boli tiroidiene
 • Tulburări hormonale
 • Stresul
 • Bolile autoimune cum ar fi lupusul
 • Infecții fungice ale scalpului
 • Sarcina
 • Expunerea la substanțe chimice, cum ar fi taliu, bor sau arsenic

Persoanele care își coafează frecvent părul, folosind produse cosmetice cu multe substanțe chimice în compoziție și ustensile termice (ondulator și placă de păr), își pun în pericol sănătatea părului, ajungând să deterioreze masiv firele naturale. Chiar și anumite coafuri care țin foarte strâns părul, slăbindu-i rădăcinile, pot fi o cauză ascunsă a căderii acestuia.

Unele persoane se trag compulsiv de păr. Această tulburare se numește tricotilomanie. Tricotilomania este o boală cronică care constă în impulsul irezistibil al persoanei de a-şi smulge părul din anumite zone cu pilozitate ale corpului..

Atunci când pierderea părului este legată de un medicament, după încetarea tratamentului părul va crește înapoi în cele din urmă. De asemenea, părul crește după cele mai multe boli, radioterapie sau chimioterapie. Purtarea unei peruci sau pălării poate ascunde pierderea părului până când acesta crește la loc. De asemenea, transplantul de păr este o soluție permanentă.

Deteriorarea părului

Persoanele care își coafează excesiv părul, folosind produse cosmetice cu multe substanțe chimice în compoziție și ustensile termice își pun în pericol sănătatea părului, ajungând să deterioreze masiv firele naturale (părul devine fragil, uscat, se rupe, are vârfuri despicate etc).

Putem însă să evităm deteriorarea părului și despicarea vârfurilor astfel:

 • Periați părul ușor cu o perie moale, flexibilă; nu periați excesiv!
 • Evitați uscarea cu prosopul – dacă vă uscați părul cu un prosop, frecați ușor.
 • Folosiți un balsam, și eventual o mască de păr cel puțin o dată pe săptămână.
 • Nu spălați părul prea des.
 • Nu vă expuneți excesiv la soare, vânt și aer uscat.

Părul gras

Secreţia puternică de sebum a scalpului care poate avea caracter genetic, influenţată fiind de modificările hormonale, medicamente sau stres, duce la formarea unui strat gras pe suprafaţa părului. Părul devine încurcat, iar frizura arată deteriorată şi fără volum. Din păcate, nici un fel de factori externi nu pot acţiona asupra producţiei de sebum. Şampoanele cu efect puternic antigrăsime trebuie evitate, pentru a nu se irita scalpul şi mai mult.

 

Sursa text: WebMD
Foto: Designed by Yanalya – Freepik.com

2015 © Copyright - IDS Laboratories

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.