colesterol

Reducerea nivelului colesterolului si afectiunile cardiace

Ce este colesterolul?

Colesterolului este o forma de grasime de care organismul uman are nevoie in sinteza de celule, izolare a nervilor si producere a hormonilor. In mod normal, ficatul este cel care sintetizeaza cea mai mare parte din colesterolul de care are nevoie organismul uman. Colesterolul poate insa intra in organismul uman si prin alimente, cum ar fi produsele alimentare de origine animala ca laptele, ouale si carnea. Colesterolul in exces in sange creste, printre atele, riscul de afectiuni cardiace.

Colesterolul crescut este unul dintre principalii factori care determina aparitia unor boli, ceea ce inseamna ca testele de colesterol nu ar trebui sa lipseasca din lista de teste anuale. Dar, inainte de toate, ce este colesterolul si de ce exista si colesterol bun si colesterol rau?

Testele de colesterol: colesterolul bun, colesterolul rau

Colesterolul este de fapt o substanta vascoasa care nu este neaparat daunatoare organismului, ba dimpotriva, il ajuta sa functioneze – o anumita cantitate de colesterol este chiar esentiala bunei functionari a organismului uman: colesterolul ajuta membranele exterioare ale celulelor corpului sa fie stabile.

Exista doua tipuri de colesterol:

 • HDL sau colesterolul “bun” – lipoproteinele cu densitate mare
 • LDL sau colesterolul “rau” – lipoproteine cu densitate mica.

Colesterolul poate avea si efecte daunatoare. Colesterolul LDL (colesterolul rau) se poate atasa de peretii vaselor de sange. In decursul anilor, acest tip de colesterol, alaturi de alte substante, infunda arterele intr-un proces care se cheama ateroscleroza. Astfel, arterele din interiorul inimii pot genera dintr-odata cheaguri de sange cauzand atacuri coronariene.

Daca ai un colesterol total mare sau un colesterol „rau” mare sau un colesterol „bun” mic, te situezi in categoria celor care au un risc crescut de a suferi de boli de inima. De aceea, primul pas in a-ti scadea nivelul colesterolului si a diminua astfel riscul la care te expui este de a cunoaste nivelul acestuia. Acesta este motivul pentru care trebuie sa iti verifici nivelul de colesterol.

Care sunt simptomele hipercolesterolemiei

Nivelul crescut de colesterol este asimptomatic, asadar multi oameni nu sunt constienti ca nivelul lor de colesterol este prea ridicat. Prin urmare, o monitorizare medicala regulata precum si cunoasterea valorilor colesterolului sunt foarte importante. Scaderea nivelului de colesterol cand acesta este prea mare, diminueaza riscul de a dezvolta afectiuni cardiace si de a suferi de atac de cord.

Cum se fac testele de colesterol

Exista mai multe tipuri de colesterol care circula in sange. Aceste tipuri, plus alte grasimi care se regasesc in sange se denumesc „lipide”. Doctorii masoara si pot diagnostica nivelul de colesterol cu un simplu test de sange, care se numeste profil lipidic. Acesta se face de obicei pe nemancate, la 9-12 ore de la ultima masa, pentru a elimina orice contributie a alimentelor pe care le-ati consumat recent.

Testele de colesterol furnizeaza rezultatele a patru tipuri de lipide:

 • Colesterolul total
 • Colesterolul LDL (lipoproteine de densitate redusa) „colesterolul rau”
 • Colesterolul HDL (lipoproteine de densitate mare) „colesterolul bun”
 • Trigliceridele, o alta forma a grasimilor prezente in sange.

Anumite teste lipidice furnizeaza informatii mai detaliate, incluzand prezenta si chiar marimea a diferite particule de grasimi in sange. Despre influenta pe care o are marimea acestor particule asupra riscului dezvoltarii bolilor de inima nu s-a reusit atingerea unui consens in lumea medicala iar subiectul este inca supus cercetarilor mai aprofundate.

Testul de colesterol si testul panel lipide

Sa presupunem ca nu ati mancat nimic inca din seara precedenta, ati trecut prin „chinurile” unei intepaturi pentru a vi se lua proba de sange si sunteti nerabdator acum sa primiti rezultatele. Ce inseamna toate acele cifre din raportul dvs?

Pentru colesterolul total trebuie sa urmariti urmatoarele valori:

 • Pana la 200 miligrame pe decilitru este considerata valoare normala
 • Intre 201 – 240 mg/dcl inseamna ca va aflati la limita
 • Peste 240 miligrame pe decilitru se considera ca valoarea colesterolului este mare.

Pentru colesterolul HDL („colesterol bun”), cu cat valoarea lui este mai mare cu atat este mai bine:

 • HDL 60mg/dcl sau peste aceasta valoare este bine si inseamna ca te protejeaza de afectiuni cardiace
 • Intre 40 si 59 mg/dcl este acceptabil, dar sunteti la limita
 • Mai putin de 40 mg/dcl sunt valori mici, care cresc riscul de afectiuni ale inimii, aceasta nemaifiind protejata cu ajutorul „colesterolului bun”.

Pentru colesterolul LDL („colesterolul rau”), cu cat este mai mica valoarea cu atat mai bine:

 • Un LDL de mai putin de 100 mg/dcl este o valoare optima
 • Un LDL intre 100 si 129 mg/dcl este spre bine
 • Un LDL intre 130 si 159 mg/dcl este considerat o valoare aproape de maxim.
 • Un LDL intre 160 si 189 mg/dcl este considerat ridicat.
 • Un LDL de peste 190 mg/dcl este considerat foarte ridicat.

Tinta voastra personala pentru valoarea LDL depinde de riscul pe care il aveti pentru a dezvolta o afectiune cardiaca:

 • Pentru cei care au un risc crescut de a dezvolta o afectiune cardiaca sau pentru cei care sufera deja de o boala cardiaca, un colesterol LDL de cel mult 100 este cel mai indicat. Cardiologul v-ar putea chiar recomanda un LDL de maxim 70 in cazuri de risc crescut.
 • Pentru persoanele care se incadreaza intr-un risc moderat de afectiuni cardiace, tinta ar putea fi un colesterol LDL de maxim 130 mg/dcl.
 • Pentru cei care au un risc scazut de a dezvolta afectiuni cardiace, este suficient un colesterol LDL de 160 mg/dcl.

Totusi, doar medicul va poate interpreta si stabili tintele personale in functie de riscul de a dezvolta afectiuni cardiace.

Totodata, trebuie stiut ca trigliceridele de peste 150 mg/dcl cresc riscul afectiunilor cardiace intr-o oarecare masura.

Factorii care afecteaza nivelul colesterolului

Daca rezultatele analizelor nu sunt in parametrii optimi, tot ceea ce aveti de facut este sa actionati, pe mai multe planuri, indeosebi in ceea ce priveste stilul de viata:

 • Dieta – nivelul de colesterol creste in conditiile consumului unor alimente ce contin grasimi saturate, carbohidrati si colesterol din alimente; incercati sa reduceti consumul alimentelor ce contin grasimi saturate si zaharuri pentru a scadea nivelului de colesterol din sange. Cresterea cantitatii de fibre poate ajuta, de asemenea la scaderea colesterolului rau LDL
 • Greutatea – pe langa faptul ca este un factor de risc pentru boala cardiaca, obezitatea poate creste si nivelul colesterolului. Pierderea in greutate poate duce la scaderea nivelului de LDL, a nivelul colesterolului total si a nivelului trigliceridelor, precum si determina o crestere a HDL.
 • Exercitiile fizice regulate – practicarea regulata a exercitiilor fizice scad nivelul de LDL si il cresc pe acela de HDL. Ar trebui sa incercati sa faceti exercitii fizice timp de 30 de minute in fiecare zi.
 • Varsta si sexul – pe masura ce imbatranim, nivelul colesterolului creste. Inainte de menopauza, femeile tind sa aiba un nivel mai scazut al colesterolului total comparativ cu barbatii de aceeasi varsta. Dupa menopauza, totusi, nivelul de LDL tinde sa creasca la femei.
 • Ereditatea – genele determina partial cantitatea de colesterol pe care o sintetizeaza organismul; un nivel crescut de colesterol poate fi o trasatura familiala
 • Afectiuni medicale – ocazional, o afectiune medicala poate provoca o crestere a nivelului de colesterol din sange. Acestea includ hipotiroidism, boli de ficat si boli de rinichi.
 • Medicatia – unele medicamente, cum ar fi steroizii pot creste nivelul colesterolului “rau” si scade pe cele ale colesterolul “bun”

 

Cum se trateaza hipercolesterolemia

Principalele obiective in tratarea colesterolului ridicat sunt de a reduce nivelul de LDL si de a reduce riscul de boli cardiovasculare. Pentru a reduce nivelul de colesterol, este nevoie sa aveti o dieta sanatoasa, sa faceti exercitii fizice in mod regulat si sa va mentineti o greutate corporala echilibrata. Poate fi de asemenea nevoie sa luati medicamente care scad nivelul colesterolul.

Medicul poate sa va fixeze “obiective” pentru scaderea LDL pe baza factorilor de risc pe care ii aveti pentru afectiunile cardiace.

Factorii majori de risc includ:

 • varsta: barbatii peste 45 de ani si femeile peste 55 ani au un risc mai mare de a avea un nivel crescut al colesterolului
 • fumatul
 • hipertensiunea arteriala
 • un HDL mai mic de 40 mg / dl
 • ereditatatea: riscul este mai mare daca a suferit de afectiuni cardiace premature o ruda de gradul intai de sex masculin ( tata sau frate) la o varsta mai mica de 55 ani sau de gradul intai (mama sau o sora) la o varsta mai mica de 65

Daca prezentati 0-1 factori de risc cardiac, riscul este scazut/moderat: sunt recomandate modificari ale stilului de viata pentru mentinerea unui nivel optim de colesterol

Daca prezentati 2 sau mai multi factori de risc, riscul este moderat/crescut, in functie de tipul factorilor de risc cardiaci pe care ii aveti. Medicul va poate recomanda modificari ale stilului de viata dar, in cele mai multe cazuri, sunt necesare si medicamente ce scad nivelul colesterolului combinate cu un regim alimentar adecvat si un program de exercitii fizice.

Daca suferiti de o boala cardiaca, diabet zaharat sau prezentati numerosi factori de risc, riscul este crescut: aceste persoane necesita o combinatie de medicatie si modificari ale stilului de viata pentru a-si scadea nivelul colesterolului.

Ce medicamente sunt utilizate pentru a trata hipercolesterolemia

Dintre medicamentele utilizate pentru scaderea colesterolului amintim: statinele, niacinele, rezinele biliare, derivati ai acidului fibric, inhibitori selectivi ai absorbtiei colesterolului. Medicatia este de obicei eficienta in combinatie cu o dieta scazuta in colesterol si un program regulat de exercitii fizice.

Pentru ca atat de multi factori contribuie la riscul unor afectiuni cardiace, aparitia unor valori mari la testele de colesterol nu inseamna in niciun caz ca sunteti condamnat sa dezvoltati o problema cardiaca grava. Persoane cu valori normale ale colesterolului pot suferi de boli ale inimii la fel de bine cum persoane cu o valoare mare a colesterolului pot avea o inima sanatoasa. Una peste alta, totusi, mai multi dintre cei care au colesterolul marit vor dezvolta pe intreg parcursul vietii o afectiune cardiaca comparativ cu persoanele care au o valoare normala a colesterolului.

Expertii recomanda sa va testati valorile colesterolului la fiecare 5 ani. Acest interval se micsoreaza la cei care au obtinut valori anormale la testarile anterioare sau cei care au un risc crescut din cauza oricaror alti factori.
Indiferent de valorile obtinute, daca te vei stradui sa obtii rezultate mai bune la testul urmator, vei putea reduce riscul unor afectiuni cardiace.

Asa cum spuneam mai sus, primul pas in a lupta cu colesterolul este sa iti faci un simplu test. Apoi, cu ajutorul specialistului, iti vei putea adapta stilul de viata astfel incat, cu o dieta adecvata, practicand exercitii fizice regulat sau cu un tratament recomandat in anumite cazuri sa reduci cat poti de mult riscul de a dezvolta o boala cardiovasculara.

 

Pentru a beneficia de oferta noastra si pentru a-ti face o programare la unul din cabinetele noastre in vederea aflarii nivelului colesterolului in sange, click aici.

 

Sursa text: WebMD
Foto: freeimages.com

2015 © Copyright - IDS Laboratories

Pentru urgente medicale in afara orelor de program apelati oricand, cu incredere 112, numarul unic de urgenta.